HERBES QUE ENS CUIDEN: LA CAMAMILLA

Aprofitant que és Sant Jordi, us presentem una flor meravellosa. La coneixem com a camamilla, i hi ha diverses espècies, però la principal característica és la seva fragància. En general la podem reconèixer perquè la part central, de color groc és prominent, a diferència de les margarides que tenen aquesta part plana. Les fulles són dividides i molt primes, no confondre amb la margaridoia que té les fulles com el trèvol.

IMG_20160423_144325290

La camamilla, és molt coneguda com a remei per als problemes digestius. I és que quan se’ns posa malament la panxa, ens fa calmar el dolor, o bé vomitar i buidar el que ens molesta. A més, la infusió de camamilla pot servir com a gotes oculars quan tenim mussols, picor o dolor d’ulls.

Però avui us la presentem en una versió diferent. Amb l’ajuda d’un alambic, arrossegarem els olis essencials i l’hidrolat de la flor, per posteriorment refredar i condensar aquest vapor.

Obtenim un hidrolat i uns olis essencials amb tonalitats blaves, i és que aquesta flor tan blanca, conté un compost anomenat azulè. Però no és l’únic compost, sinó que conté una gran varietat de principis actius.

D’aquí obté la gran diversitat de beneficis. Aquest hidrolat és ideal per alleugerir dolors musculars i articulars, desinflamar nervis com la ciàtica, i la infusió serà bona pel mal  de queixal.

Aviat en faré una crema descontracturant i una altra per a pells sensibles, ja que a més de les propietats analgèsiques la fem servir per a millorar afeccions de la pell com acné, dermatitis, erupcions, talls i gairebé quasevol tipus d’afecció.

Gràcies a la seva capacitat antibiòtica, és útil per infeccions oculars, desinfectar ferides, tractar els fongs i molt més.

Però hem de tenir una cosa en compte, i és que quan collim aquesta o qualsevol planta, no hem d’expoliar la zona, i l’hem de collir amb cura. Així l’any seguent, la collita serà major. Aquesta la podem recollir des de mitjans d’abril fins al juny. Si la volem assecar haurem d’evitar collir-la després de ploure. I n’utilitzarem només les flors, per tant, no agafarem la planta quan anem a collir-la, sinó que només n’agafarem les flors amb molta cura.

IMG_20160423_144641395

Espero que properament trobeu aquesta planta, en podeu fer hidrolats assecar (sempre en un lloc fosc), infusions i macerats en oli o alcohol per obtenir-ne les propietats. I tornarem aviat de la mà de la malva que ja comença a florir.

IMG_20160423_143537572

Salut i natura!

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s