Herbes que ens cuiden: El plantatge

Avui presentem el plantatge. És una herba MOLT abundant, i alhora que passa força desapercebuda. Molts la coneixereu pel seu nom en castellà “llantén”. I a casa, ja fa temps que la utilitzem, i és que és de gran utilitat.

IMG_0766

Plantatge de fulla ampla (Plantago major)

Propietats d’ús intern:

  • Malalties de l’aparell respiratori: conté mucílags que li donen propietats suavitzants de la gola i les vies respiratòries. Si la planta no s’escalfa,a  més, té propietats bactericides, per tant, és aconsellable fer un xarop en fred posant la planta fresca trituada amb sucre en proporcions iguals. La podem utilitzar tant en infusió com en xarop en casos de tos, laringitis, faringitis, afonia, inflamació de gola, bronquitis…
  • Diürètic

Propietats dús extern:

  • Cicatritzant: els cataplasmes de plantatge són uns dels millors cicatritzants naturals degut al seu contingut de tanins i alantoïnes que estimulen el creixement de l’epidermis i la regeneració de les cel·lules afectades. S’aplica una fulla fresca ben rentada sobre la ferida, que a més evitarà que s’infecti.
  • Otitis: Degut a les seves propietats bactericides, es pot aplicar unes gotetes del suc resultant de trituar les fulles a l’interior de l’oïda.
  • Cremades i picades: el cataplasma de plantatge és molt útil per aquest tipus d’afeccions.

A més, el plantatge conté quantitats considerables de calci, vitamina C i B1. Es poden consumir les fulles tendres en amanides, i no tenen containdicacions.

IMG_0739

Plantatge de fulla estreta (Plantago minor)

De plantatge n’hi ha de 3 varietats, que són espècies diferents, però del mateix gènere. Les tres amb propietats similars.

Anuncis

Un pensament sobre “Herbes que ens cuiden: El plantatge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s